Học tập > Ngoại ngữ

Đề thi tốt nghiệp môn tiếng Anh 24/08/2011 11:07

KỲ THI TỐT NGHIỆP TRUNG HỌC PHỔ THÔNG NĂM 2008
Môn thi: Tiếng Anh (mã đề 621)

Đọc kỹ đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A hoặc B, C, D) cho mỗi câu từ 1 đến 5.

 A combination of water, salt, air pollution, sun, sand, and wind is destroying the huge statue just outside Cairo. This five-thousand-year-old statue, which has the body of a lion and the face of a human being, is too badly damaged to be completely saved. First, there is not a good drainage system around the statue and too much water has been running into the stone statue for several years. As a result, tiny pieces of salt have been left on the stone and have damaged it. Second, air pollution from the increasing amount of traffic in Cairo is also destroying theancient statue. The air is so full of poisonous gases that it is damaging the statue even faster. Third, the statue is being destroyed by extremes of temperature. The air is very cold at night, but during the day the stone of the statue becomes very hot under the strong sunlight. Other natural forces such as severe sandstorms attack the statue as well. Finally, the tourists who visit the statue every day also cause a lot of damage to it.

Câu 1: Which of the following is NOT true about the statue?

 A. It is in the centre of Cairo.
 B. It is very big.
 C. It is badly damaged. 
 D. Part of it looks like a person.

Câu 2: According to the passage, the statue was built______.

 A. in the 10th century.
 B. 500 years ago.
 C. 5,000 years ago.
 D. in the 5th century.

Câu 3: All of the following are mentioned as causes of damage to the statue EXCEPT______.

 A. fires
 B. tourists
 C. temperature
 D. air pollution

Câu 4: The word “ancient” in the passage mostly means______.

 A. beautiful
 B. very big
 C. very old
 D. modern

Câu 5: It can be inferred from the text that______.

 A. tiny pieces of salt have been put on the statue to prevent damage
 B. there is little damage to the statue
 C. human beings as well as nature cause much damage to the statue
 D. the statue was built for entertainment many years ago

Chọn từ/ cụm từ thích hợp (ứng với A hoặc B, C, D) để hoàn thành mỗi câu sau.

Câu 6: Linda: “Excuse me! Where’s the post office?”
           Maria: “______.”

 A. Don’t worry
 B. It’s over there
 C. Yes, I think so
 D. I’m afraid not

Câu 7: My sister is very fond______ eating chocolate candy.

 A. about
 B. at
 C. with
 D. of

Câu 8: She’ll be a billionaire by the time she______ forty.

 A. was
 B. will be
 C. is
 D. is going to be

Câu 9: Alice: “What shall we do this evening?”
           Carol: “______”

 A. No problem
 B. Let’s go out for dinner 
 C. Oh, that’s good
 D. I went out for dinner

Câu 10: “Would you like to have______ coffee?”

 A. many
 B. few
 C. some
 D. little

Câu 11: I’m going to have my house______ this weekend.

 A. redecorates
 B. redecorate
 C. redecorating
 D. redecorated

Câu 12: Paul was______ disappointed with his examination results that he was sad all week.

 A. such
 B. too
 C. enough
 D. so

Câu 13: He ______ in London at the moment.

 A. is studying
 B. studies
 C. will study
 D. has studied

Câu 14: ______ I came to see her yesterday, she was reading a magazine.

 A. When
 B. Before
 C. After
 D. While

Câu 15: It’s difficult to______ what our lives would be like without music.

 A. expect
 B. imagine
 C. remember
 D. see

Câu 16: Helen: “Where do you come from?”
             Ann: “______.”

 A. In London 
 B. Yes, I have just come here
 C. I’m living in London 
 D. I come from London

Câu 17: If the weather______ worse, we won’t go to the beach.

 A. would get
 B. gets
 C. will get
 D. got

Câu 18: You can buy dairy______ in this shop.

 A. producers
 B. production
 C. productivity
 D. products

Câu 19: After drinking a big bottle of______, he got drunk.

 A. milk
 B. orange juice
 C. water
 D. liquor

Câu 20: The teacher told his students______ laughing.

 A. to stop
 B. stop
 C. stopping
 D. stopped

Câu 21: Helen: “Congratulations!”
             Jane: “______”

 A. What a pity!
 B. You are welcome
 C. Thank you
 D. I’m sorry

Câu 22: ______ I were you, I would take a taxi to the airport.

 A. If
 B. Unless
 C. Because
 D. When

Câu 23: I wish I ______ a car. I’m tired of catching the bus to work every day.

 A. will have
 B. had
 C. have
 D. had had

Câu 24: Tom: “How did you get here?”
             John: “______”

 A. I came here by train. 
 B. I came here last night.
 C. The train is so crowded. 
 D. Is it far from here?

Câu 25: Miss White sang very______ at my birthday party last night.

 A. beautifully
 B. beautify
 C. beauty
 D. beautiful

Câu 26: By this time next year, my father______ here for 25 years.

 A. will be working 
 B. will work
 C. will have been working 
 D. are going to work

Câu 27: Hoi An is a famous tourist______.

 A. attraction
 B. attract
 C. attracted
 D. attractive

Câu 28: The boy______ eyes are brown is my friend.

 A. who
 B. which
 C. whom
 D. whose

Câu 29: I’m learning English______ I want to get a better job.

 A. or
 B. because
 C. therefore
 D. but

Câu 30: When my father was young, he ______ get up early to do the gardening.

 A. was used to
 B. use to
 C. got used to
 D. used to

Đọc kỹ đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A hoặc B, C, D) cho mỗi chỗ trống từ 31 đến 35.

There are a lot of things you should follow to be a welcome guest in America. When you are (31) _____ to have dinner at your friend's house, it's necessary to bring a small present. Flowers are always nice; or you may bring a bottle of (32) _____ if you know that your friend likes drinking.

You are expected to arrive for dinner on time or just a few minutes late. Don't get there early. If you are going to be more than fifteen minutes late, you should call and tell them.

Try to relax and enjoy yourself at the dinner table. If you don't know about choosing the (33) _____ fork or knife, just watch the other people, and follow them. If you still have no idea of (34) _____ to do, ask the person next to you.

When it comes to the food, if you like it, say so. They are looking forward to hearing your compliments. Of course, you will thank them for the meal and for their kindness. It is also a good idea to send a (35) _____ note the day after.

Câu 31: A. forced
             B. invited
             C. demanded
             D. made

Câu 32: A. Coke 
             B. juice
             C. wine
             D. lemonade

Câu 33: A. new
             B. right
             C. main
             D. big

Câu 34: A. what
             B. where
             C. which
             D. why

Câu 35: A. message
             B. thank−you
             C. welcome
             D. goodbye

Chọn từ (ứng với A hoặc B, C, D) có phần gạch dưới được phát âm khác với những từ còn lại trong mỗi câu sau.

Câu 36: A. fields
             B. vehicles
             C. farmers
             D. crops

Câu 37: A. rained
             B. followed
             C. believed
             D. stopped

Câu 38: A. town
             B. slow
             C. power
             D. how

Câu 39: A. think
             B. this
             C. those
             D. there

Câu 40: A. instead
             B. leader
             C. deafness
             D. headache 

Chọn phương án (A hoặc B, C, D) ứng với từ / cụm từ có gạch dưới cần phải sửa để các câu sau trở thành chính xác.

Câu 41: He has made a lot of mistakes in his writing because his carlessness.

                         A                       B      C                        D

Câu 42: Peter earned a large number of money last year.
               A        B               C                             D

Câu 43: He never goes home before he will finish his work
                     A           B                           C              D

Câu 44: You have to study hard to keep pace in your classmates.
                        A                B              C                       D

Câu 45: Mr. Smith is going to buy a new Japanese car, doesn't he?
                  A                       B                  C                     D

Chọn phương án đúng (ứng với A, B, C hoặc D) để hoàn thành mỗi câu sau.

Câu 46: Take your money with you ______.

 A. if you see any good souvenirs to buy
 B. when you see any good souvenirs to buy
 C. whenever you see any good souvenirs to buy
 D. in case you see any good souvenirs to buy

Câu 47: The doctor advised Robert ______ to lose weight.

 A. that he takes more exercise
 B. that he should take more exercise in order that
 C. to take more exercise if he wanted
 D. to take more exercise so that he could

Câu 48: When you arrived back at the hotel, ______ ?

 A. did you notice what time it was
 B. did you notice what time was it
 C. were you noticing what time it was
 D. were you noticing what time was it

Câu 49: The road is _______.

 A. so slippery for us to drive fast
 B. too slippery for us to drive fast
 C. so slippery that we drove fast
 D. too slippery that we can't drive fast

Câu 50: Alexander Fleming, _____, received the Nobel Prize in 1945.

 A. who discovered penicillin
 B. he discovered penicillin
 C. that discovered penicillin
 D. which discovered penicillin

ĐÁP ÁN ĐỀ NGHỊ

1.

A

26.

C

2.

C

27.

A

3.

A

28.

D

4.

C

29.

B

5.

C

30.

D

6.

B

31.

B

7.

D

32.

C

8.

C

33.

B

9.

B

34.

A

10.

C

35.

B

11.

D

36.

D

12.

D

37.

D

13.

A

38.

B

14.

A

39.

A

15.

B

40.

B

16.

D

41

D

17.

B

42

C

18.

D

43

C

19.

D

44

C

20.

A

45

D

21.

C

46

D

22.

A

47

C

23.

B

48

A

24.

A

49

B

25.

A

50

A


( TTOL)

GIỚI THIỆU CHUNG



Mùa xuân năm 1975, trường THCS Trưng Vương vinh dự được thành lập , trên cơ sở vật chất từ trường tiểu học Thánh Tâm . Năm học đầu tiên 1975 - 1976, trường cấp II Trưng Vương có 48 lớp với 2340 học sinh, hai năm sau đổi tên là trường cấp I, II Trưng Vương, đến năm học 1980 - 1981 là trường PTCS Trưng Vương gồm 50 lớp với 2346 học sinh (cấp I: 26 lớp; cấp II: 24 lớp) 
Xem tiếp

Thông báo